Sběr ovoce a skladování
Z pěstování ovoce a zeleniny dělají někteří velkou vědu, ze sklizně si však už dělá těžkou hlavu málokdo. Přitom nestačí jen odtrhnout jablko, roli zde hraje okamžik i technika sběru. Při sklizni ovoce z vysokých stromů vřele všem doporučujeme česáček na ovoce. Uchopte stopku ovoce na stromě do prostoru mezi dvěma zuby česáčku na ovoce. Pak stačí lehce zatáhnout teleskopickou rukojetí a ovoce snadno a rychle sklouzne do sběrného sáčku, aniž by bylo poškozeno.
Jak rozpoznáte, že jsou jablka na stromě už zralá?
Jednou z metod je test pootočením, při kterém jablko na stromě opatrně pootočte o 90 stupňů. Pokud se stopka jednoduše uvolní od větve, můžete začít se sklizní. Zralost plodu poznáte i podle jadérek. Bílé jadérka znamenají, že ovoce potřebuje ještě trochu času, hnědé jadérka indikují, že je jablko zralé.
Sběr jablek
Jablka je nutné trhat pouze se stopkou. Ovoce neházíme do košíku, ale opatrně pokládáme. Při sklizni se doporučuje postupovat nejprve ze spodu koruny a až postupně přejít k vyšším větvím. Skladujeme pouze plody, které nejsou mechanicky poškozeny. K uskladnění nejsou vhodné jablka bez stopky nebo takové, které jsou spadlé na zemi. Tyto jablka můžeme využít k přípravě kompotů, moštů nebo je usušit. Nahnilé plody nejezte!
Skladování ovoce
Nejvhodnějším prostorem na uskladnění nasbíraných jablek je vlhký a odvětraný sklep. Optimální teplota prostoru je 0 – 4 o C, což ale není tak snadné zajistit. Ještě před uskladněním je třeba, abychom sklep dezinfikovány sírou nebo vybělili vápnem s přídavkem modré skalice. Ve sklepě není vhodné skladovat i brambory, jablka a jiné druhy zeleniny nebo ovoce. Nejlepší způsob skladování je použít police, na kterých je ovoce uloženy ne příliš blízko u sebe, a tak, aby stonky směřovaly nahoru. Nejvhodnější odrůdy na skladování jsou Braeburn, Idared, Golden Delicious, Jonagold, Fuji, Granny Smith, pinů a některé další.