Proč jsme si nakonec nevybrali nerezový dřez?
To, jak jsme se zasekli na výběru dřezu, už víte. Dnes vám prozradím, proč jsme si nerezový dřez nevybrali! Že jsme s ním v začátku naprosto počítali v našich představách o nové kuchyni, už jsem vám tu prozradila také. Nerez je zkrátka klasika a je to přesně to, co si jako první představím, když se řekne dřez. Mají ho snad všichni naši příbuzní i kamarádi, a to je asi jeden z důvodů! Ráda dělám věci jinak, miluju originalitu a vůbec nemusím mít to, co všichni ostatní. Zkrátka nechodím s davem, ale ráda jdu proti proudu.
Nerezový dřez má samá pozitiva
Ano, je za skvělou cenu, odolný, lehce se udržujete a opravdu přežije umytí jakýmkoliv čistícím prostředkem. Taky nepraskne, pokud do něj naliju vařící vodu při slévání mých milovaných těstovin. A neohrozí ho ani rachot těžkých hrnců. Vlastně se vůbec nedivím, že ho mají všichni okolo!
Jenže v kuchyni trávím opravdu hodně času. Hýčkám si ji. To, že je praktická a vše v ní dobře funguje, k čemuž mi pomohlo https://bonio.cz/, beru tak nějak automaticky. Přeci jen, jsem žena a mnohem víc se dívám i na vzhled!
Elegantní design
Ne, že by nerezový dřez nebyl elegantní! Viděla jsem, že v dnešní době se dělá i ve vysokém lesku nebo naopak v matu s různými zajímavými efekty. Obzvlášť tyto nové varianty jsme velmi zvažovali k dřevěným typům dekorů. Jenže nakonec jsme se rozhodli propojit prostory obýváku a kuchyně a sjednotit jejich vzhled. Mimo jiné nás inspiroval i tento text.
Do obýváku už jsme měli vybranou barevnou kombinaci bílé a tmavě šedé, v kombinaci s tyrkysovými doplňky. Také kuchyň jsme tedy chtěli sladit do těchto tónů. Na návrzích z kuchyňského studia se pak ukázalo, že černý dřez včetně dominantní černé baterie nejlépe podtrhuje luxusní vzhled celého tohoto prostoru a tak nějak se nám zdálo, že to zkrátka všechno pěkně ladí. Naštěstí jsme neměli až tak omezený rozpočet, takže navýšení ceny o několik tisíc nám až tolik nevadilo. Hlavní bylo, že jsme měli další věc vybranou a z krku!
Miluji ekologická řešení
Věděli jsme, jakou chceme barvu. Teď už jen stačilo poradit se o vhodném materiálu. Více o jejich výběru se dozvíte například tady. Většina firem nabízela granitový dřez, nás však uchvátila německá značka Franke a jejich dřezy ze zcela speciálního materiálu, které se dají kompletně recyklovat. Navíc patří opravdu ke špičce na trhu, co se týká kvality provedení. Látka, ze které je náš dřez vyroben, se nazývá zkratkou SCM a najdete ho pod obchodním názvem Franke Tectonite. Tato sloučenina se původně používala pouze v automobilovém průmyslu, a to pro výrobu součástek, které jsou velmi využívané a opotřebovávané. SCM se ukázalo jako velmi dobré a přitom přírodu nezatěžující řešení! Značka Franke pak využila jeho skvělé vlastnosti, jako je dlouhodobá životnost a vysoká odolnost vůči nárazům, vysokým teplotám apod. a začala z něj vyrábět tuto novou generaci dřezů.
Půl roku v kuchyni
Nový dřez máme už více než půl roku a je tedy čas na zhodnocení. Zatím musíme říct, že vypadá stále jako nový. Opravdu na něm nejsou znát žádné známky používání, a to denně vaříme a kuchyň využíváme na 100 %. Je tedy pravda, že máme myčku, ale přesto třeba pánve myjeme ručně. Dlouho jsem ho otírala jen namočeným hadříkem, teď už občas použiju i trochu saponátu. Používám ale jen velmi jemný ekologický univerzální čistič a opravdu jen kapičku. Žádné drahé prostředky a chemie nejsou potřeba. Nic nemusím silně drhnout, skutečně stačí jen lehce setřít. Práce je to teda na minutku, víc ne.
Upozorňuji vás ale, že nám doma teče měkká voda a nemáme tedy velký problém s vodním kamenem. Schválně mi napište, pokud máte zkušenost s tvrdou vodou a granitovým nebo Tectonite dřezem. Ať víme, jestli i v tomto případě je údržba tak snadná.